9 månader!

Nu är det verkligen hög tid för en 9-månaderskrönika :)

 

Tjejerna blev ju 9 månader förra måndagen så bättre sent än aldrig. Jag kommer dock utgå från vad Denise o Evelin kan nu och hur de ligger till utvecklingsmässigt just nu :)

 

Sedan vi flyttade in i huset så har våra rutiner förändrats en hel del. Nu vaknar Denise och Evelin någongång vid 06.30-08.00 och är sedan vakna och somnar inte om även om de får mat. Så vi brukar börja dagen runt 07.30-08.00 när tjejerna tröttnat på att ligga i sina sängar och prata. Ibland på morgonen eller natten efter att de fått mat så har de börjat ta tag i nappen på nappflaskan och slår sedan nappflaskan i gaveln på spjälsängen eller drar den längs med spjälorna så det låter jättehögt, vilket de tycker är fascinerade.

 

När vi gått upp på morgonen så får Denise och Evelin leka lite i salongen på sin lekfilt antingen sittande eller på magen och kan ligga och prata med och leka vid varanda i uppåt en timme innan de tröttnat och hunnit bli hungriga. Som morgonmål får de 150ml ersättning i babysittrarna och efter det så får de sitta och leka en stund till innan de är trötta och vill sova vilket brukar vara runt 10.00-10.30 ungefär. Då klär jag på dem och lägger ut dem i vagnen för att sova och beroende på hur min agenda ser ut så tar jag antingen en promenad när det är dags för dem att sova eller så får de sova i vagnen i garaget om jag har mkt att fixa med inomhus. När vi promenarar så kan barnen sova i ca 1-2 timmar medan de i garaget kan sova upp till 3,5 timmar ibland.

 

När de vaknar från sin första vila så ä det dags för lunch vilken består av havregröt med någon fruktpure. Tjejerna brukar dela på en portion på 2,5dl ungefär innan de är nöjda.  Lunchen är tjejernas favoritmåltid på dagen och de har oftast inga problem att få i sig maten utan gapar och smaskar i sig. Efter lunchen få de leka på golvet igen och träna på att försöka ta sig fram.

 

Runt 16 är det dags för ett litet mellanmål som hittills främst har bestått av 120ml ersättning men som jag under denna vecka börjat byta ut mot yoghurt med fruktpure istället. Runt denna tiden så brukar de även bli trötta och brukar ta ett sovpass på en halvtimme-timme. Sedan leker de igen fram tills klockan 18-18.30 då de äter 0,5-1 burk köpt eller hemgjord matpure  som avslutas med någon fruktpure eller liknande.

Tjejerna håller sedan igång ett tag och Denise brukar somna runt 20-20.30 medan Evelin brukar vara vaken någon halvtimme längre. På kvällarna så sitter tjerjna med oss i soffan tills de somnar. Denise kan för det esta sitta lugnt och leka bredvid oss i soffan tills hon är trött och somnar medan Evelin ofta är ledsen och gnällig om kvällarna. Ibland går Erik omkring med Evelin tills hon somnar då vi inte orkar höra hennes gnäll och skrik längre. Tanken är att tjejerna sk avvänjas med detta och att de ska kunna somna i sina egna sängar men ett steg i taget får vi ta.

 

Tjejerna sover sedan vår flytt den 15 februari tillsammans i ett eget rum och det fungerar mycket bra. De vaknar dock fortfarande på nätterna ibland för nappistopp och ibland för mat. De äter fortfarande 120-150ml ersättning  mellan 1-2 ggr/kväll-natt. Vissa nätter är bättre än andra, men tanken är att vi ska försöka avvänja dem vid mat på nätterna så fort vi får möjlighet.

 

Denise fortsätter vara en väldigt lättflörtad och glad tjej som ler och charmar alla hon möter. Hon har dock börjat bli lite tykänslig och under de senast veckorna har det hänt att hon börjat gråta vid några tillfällen då andra personer närmat sig för fort eller kommit för nära henne. Hon lever även efter principen att ”syns inte mamma så finns hon inte” så det är många gånger per dag som hon blir gnällig och ledsen när jag försvinner ut synfältet, men ofta som går det som tur är över av sig själv när hon ser Evelin och att hon inte är ensam. Denise är mkt stadig och duktig på att sitta men trots detta så hittar man henne ofta liggande på magen nästa gång man tittar till henne då hon gärna lutar sig så långt fram att hon lägger över sig på mage. Hon är jätteduktig på att vrida sig runt när hon ligger på magen och hon förflyttar sig bra bakåt. Däremot så har hon inte kommit på hur hon ska ta sig framåt men hon har börjat att försöka använda benen allt mer för att förflytta sig.

 

Sedan ett par veckor tillbaka så pratar Denise mycket och ser ut som en liten fisk när hon säger babababa, dadadad, mamamama osv. Denise är även en mycket bestämd liten dam vilket märks allt tydligare ju äldre hon blir. Om hon inte får som hon vill så börjar hon gnälla eller skrika och om det är någon mat hon inte vill äta så kniper hon ihop läpparna hårt. Denise vill gärna ha uppmärksamhet och när hon ser någon av oss vuxna som börjar hon ofta gnälla för att tillkalla vår uppmärksamhet. Men om vi inte syns så kan hon leka på jättebra och vara nöjd med livet :) En lek som Denise tyker är väldigt rolig just nu är att slå sake mot underlaget, tex leksaker i golvet eller händerna i brickan på matstolen.

Evelin är en liten tjej som är fundersam och analyserar sin omgivning och främmande människor innan hon börjar ta för sig och bjuda på sig själv. Evelin är lugn och jämn i humöret för det mesta och blir i princip bara gnällig eller ledsen då hon är trött, hungrig eller om hon behöver ny blöja. Däremellan så är hon oftast nöjd med livet och kan sitta och leka bredvid Denise. Dock så har hon börjat bli gnällig/ledsen allt oftare när Denise är gnällig/ledsen. Vid några tillfällen så har hon även börjat gråta hysterisk när Denise varit allt för gnällig och högljudd.

 

Evelin sitter stabilt och om man satt henne på en plats så sitter hon ofta kvar där tills man flyttar på henne. Hon sträcker sig åt alla håll och tar de leksaker som ligger runt omkring henne. När hon ligger på magen så tar hon sig bakåt och runt bra men framåt är svårare. Hon försöker dock ta sig framåt med hjälp av händerna och böjer upp benen längs sidorna och försöker skjuta ifrån med fötterna. Hon putar även upp med rumpan och försöker dra i benen under sig men då brukar huvudet åka ner i magen istället. Ibland så resultera rhennes försök i att hon ligger och balanserar på magen och sprattlar med armarna och benen. Detta gör hon även om hon ligger på magen och blir glad när man ropar på henne eller pratar med henne. Likaså när hon blir glad om man plockar upp henne så sprattlar hon med benen och kroppen. Evelin är som en liten fisk som sprattlar på land och som är jätteduktig på att simma när vi är iväg på babysimmet.

 

Ju äldre Evelin och Denise blir desto mer glädje märker vi att de har av varandra. Nu så är de nöjda och kan sysselsätta sig själva långa studer så länge de är tillsammans, men så fort man tar bort en av dem för tex blöjbyte så blir den andra av dem genast mer rastlös och gnällig. Det är så underbart att se hur de kommunicerar med varandra och vilket band de redan har till varandra :)

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0