16-månader+ krönika

Längesedan jag tog mig tid att skriva ner vad som händer i barnens utveckling. Tiden bara rusar i väg o just nu är barnen inne i en period då det händer nya saker hela tiden.

De älskar när vi läser böcker för dem och de kan nu härma många djurljud :) De djurläten som båda barnen kan härma är kaninen (tatatata), katten (aaaa), fiskarna (Denise-bobobobo, Evelin-dededede) o kossan(uuuuuu/buuu/muuu). Denise vet även att hunden säger voff och Evelin är duktig på att säga som hästen ihihihi. Kanske glömt något nu men påminn mig i så fall :) När vi har läst böcker flera gånger så lär sig Evelin vad som kommer på nästa sida i boken :) Så i boken med djurläten börjar hon låta som kaninen innan vi vänder sida o i boken ”I ett hus vid skogens slut” börjar hon klappa händerna sidan innan vi läser ”knackar på dess port” (tror det beror på att hon tror det är ”klappar på dess port”).

 

Andra saker som barnen nu kan säga är hej(eeeej), hejdå(eddå,heddå), mamma, pappa, Vad är det( ä dä). Denise säger även macka(acka, gacka) o katt(kaaa). Denise härmar även det jag säger ofta så hon har sagt många ord enstaka gånger tex banan(ba), lampa(pa), barbapapa(bapa) mm. Båda barnen pratar även väldigt mycket oförståeligt just nu o Denise säger mest gogog, goggel, goggel o Evelin säger lite olika men mycket dedadad, nenene o liknande.

Tjejerna förstår jättemycket nu så det går att säga åt dem att hämta olika saker o ge dem till mig. Perfekt då det blir lite av en lek ibland o annars kan underlätta tex vid påklädning :) Dock så gör de ju inte alltid som jag vill trots att de förstår vad jag säger. Iblandspringer/kryper de åt andra hållet när jag ber dem komma.

 

Något mer som båda barnen har lärt sig är sina olika kroppsdelar. Eller inte alla men flera stycken :) Evelin är mest intresserad av att visa var de olika kroppsdelarna sitter o blir ofta jätteglad när hon får visa, speciellt ögon är mycket intressanta just nu. När hon ska visa var foten är så sparkar hon med foten o när hon ksa visa var handen/händerna är så klappar hon ofta händerna :) Andra kroppsdelar de kan är näsa, mun, öga, öra, håret, magen.

Barnen tycker det är jätteroligt att sjunga och när vi sjunger ”Imse vimse spindel”  så gör de rörelserna. Evelin gör även rörelserna till ”Klappa händerna när du är riktigt glad” och när det är andra sånger där man sjunger klappa händerna så gör hon det. Även till ”Blinka lilla stjärna” o den rockigare varianten av ”Bä bä vita lamm” gör Evelin rörelserna till ibland.

 

Evelin och Denise har även lärt sig att stapla ringar samt stjärnor på sina stapelleksaker. Testade idag med Brio-clownen och även den kunde de bygga ihop :) Senaste dagarna har Evelin lärt sig att få i formklossar i rätt hål om jag visar henne vilket hål de ska in i. Denise har jag inte tränat med då hon inte visat något intresse. Båda barnen har också lärt sig att stapla träklossar på varandra. Evelin lyckades stapla tre stycken på varandra idag innan det vippade. Tidigare har hon inte haft koncentration nog att bygga. Denisa har däremot kunnat stapla flera klossar på varandra i nån månads tid. Idag staplade hon sex klossar på varandra innan det rasade :)

 

Grovmotoriskt så går Denise hela tiden nu eller det vill säga då hon inte springer vilket hon nu har lärt sig :) Evelin kryper fortfarande fram men hon har blivit mer intresserad av att gå så hon går med gåvagnen o förflyttar möbler framför sig när hon går. Evelin tycker även att det är jättekul att gå när vi håller henne i händerna och kan gå när i håller henne i en hand men om hon får välja så ska hon hålla i två händer. Att stå själv utan att hålla sig i kan hon ibland när hon inte tänker på det men hon tycker att det är otäckt så om vi försöker få henne att stå själv så sätter hon sig ner.

Båda tjejerna har även blivit riktiga klätterapor som ska klättra på att här hemma. Så de är ofta i vardagsrumssoffan o klättrar runt samt i fåtöljen o på de små stolarna i sitt rum. Ett annat roligt ställe att klättra upp i är våran säng där de gärna klättrar upp o busar runt bland täcken o kuddar. Denise kan även klättra upp i soffan i lekrummet men den är lite för hög för att Evelin ska lyckas. De sätter sig gärna o gungar gunghäst, åker bobbycar eller klättrar upp i sina babysitters o gungar.

 

Barnen äter fortfarande välling till frukost de flesta dagarna och sedan äter de lunch vid 11.30 ungefär. Ibland får de någon frukt däremellan beroende på när de vaknar. Efter lunchen så sover de i vagnen i garaget o det blir oftast runt 2 timmar. Vi äter mellis med macka o mjölk/vatten/yoghurt o eventuellt frukt runt 15 samt kvällsmat vid 18-18.30. Sedan vid 19-19.30 får de en flaska välling innan de ska sova. Mycket av maten kan barnen nu äta själva o då framförallt med händerna. Ibland får de även sked eller gaffel men då hjälper vi dem att få upp maten först. Senaste vecka har de börjat få en varsin tallrik vid måltiderna från att tidigare ha ätit direkt från bordet på stolen. Det fungerar helt ok nu men vi måste fortfarande vara med o passa så inte tallriken o dess innehåll åker i golvet.

Evelin har tre tänder i överkäken o fyra tänder i nederkäken som alla har kommit fram helt. Denise har tre hela tänder i överkäken samt en som precis tittat igenom o två hela tänder där nere samt en som kommit halvvägs upp o en som precis tittat igenom

 
 

Denise o Evelin leker oftast jättebra tillsammans o det är så härligt att se samt höra dem skratta ihop :) De är just nu inne i en period då de gärna delar med sig av sakerna o om en av dem har två leksaker så ger hon en till sin syster antingen självmant eller om jag uppmanar till det :) Evelin är generellt en väldigt glad tjej. Hon skrattar jätteofta o det ska mycket till för att hon ska bli på dåligt humör. Det händer i princip bara när hon är trött eller hungrig samt ibland när hon känner sig illa behandlad. Denise har allt mer börjat visa en egen o stark vilja samt visa upp ett riktigt temperament. När hon inte får det hon vill eller får göra som hon vill så bryter hon allt oftare ihop o krokodiltårar rinner nerför hennes kinder. Som tur är så är det lätt att avleda hennes uppmärksamhet så hon blir snabbt glad igen.

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Visst är det härligt att ha fått gåvan att få barn!
Ni fick två på en gång- bägge lika härliga!
Så mysigt att få följa deras utveckling, men slippa vaknätterna...
Längtar till lördag-då ses vi!
Kram. Mormor

2013-11-05 @ 22:10:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0