20 månader

Igår blev Denise o Evelin 20 månader gamla :) Kan verkligen inte fatta att tiden gått så fort! Känns inte som det var länge sedan de var två små hjälplösa bebisar samtidigt som det känns som de alltid funnits i våra liv :)

De har under de senaste månaderna utvecklats något enormt o det är så härligt att se hur deras olika personligheter utvecklas allt mer :)


Denise fortsätter att vara en liten bestämd dam som tydligt visar när hon tycker att hon behandlats fel. Beroende på situationen kan hon antingen lägga sig på golvet o sura/skrika eller så vägrar hon att titta på en. Då vänder hon bort huvudet med höjd haka när man försöker prata med henne. 

Denise är dock generellt en glad o sprallig tjej som är modig o tycker om att testa sina gränser. Hon har under senaste tiden blivit en liten pratkvarn o vill gärna förklara o visa saker för oss. Hon babblar på o gestikulerar men det är svårt att förstå vad hon menar eftrsom hon använder få riktiga ord. Hon kan dock många ord nu o härmar oss ofta när vi visar olika saker o säger vad de heter. En lite rolig sak som hon börjat med är att flera olika saker heter samma sak o vissa saker som tidigare haft ett längre o mer korrekt namn har nu förkortats till enstaviga ord, ex ordet Ba betyder just nu Bamse, banan o halsband.

Denise vill gärna stå i centrum o få all uppmärksamhet. När fokus ligger på något annat/någon annan så försöker hon tränga sig in o ta plats o kan då bli lite hårdhänt. Detta blir väldigt uppenbart om jag sitter o leker med telefonen för då sätter/ställer hon sig jämter mig o lägger handen på min kind o vrider på mitt huvud så jag tittar på henne istället.

Denise är omtänksam o vill ha närhet men det ska ske på hennes villkor. Hon kan exempelvis helt spontant komma fram till mig o ge mig en puss.
Mycket som sker i Denise utveckling just nu handlar om att hon blir allt mer självständig o detta för tyvärr inte bara med sig positiva saket. Denise har på senare tid börjat trotsa o testa våra gränser allt mer. Ena dagen är det tallriken/maten som kastas på golvet, nästa dag vattnet som hälls ut eller en blomma/växt som förstörs. Allt med ett leende på läpparna o följt av ett Ojoj eller ett Ajajaj med skakande pekfinger, så hon vet att det är något hon egentligen inte får.


Evelin är en väldigt smart liten tjej som är väldigt uppmärksam på allt som händer omkring henne. Hon ser detaljer direkt tec om jag bytt gardiner, satt på mig ett halsband/hårdpänne o hon är fascinerad av de små sakerna i bakgrunden i böcker/på pussel etc. Hon är ofta fokuserad/fundersam o försöker ta in allt nytt. Evelin är duktig på att koppla samman saker även om de skett på olika platser o visar detta genom gester.

Än så länge är Evelins ordförråd begränsat men trots detta är hon bra på att göra sig förstådd. Hon pekar o gestikulerar mycket för att visa vad hon menar o har börjat använda vissa tecken för att visa olika saker. Tex när hon ser (eller tror sig se) en spindel i en bok eller liknande o vill berätta det så för hon samman sina händer som spindelgesten i sången Imse Vimse spindel. När vi pratar om att tvätta oss/tvätta så drar hon handen fram o tillbaka över munnen som när man tvättar sig. När Evelin ser en kanin så kan hon även visa att hon vill sjunga sången om Kajsa kanin genom att först peka på kaninen o sedan slå sig på knäna, vilket är första rörelsen i den sången.


Något Evelin börjat med nyligen är att svara på de frågor vi ställer till henne med antingen Mmm eller Nä. Speciellt om det är något hon förklarat o vi tolkar henne rätt  eller om vi frågar ngt hon verkligen vill så ler hon superstort samtidigt som hon säger Mmm.

Evelin har även hon börjat testa gränser allt mer o framför allt när det gäller påklädning. Då går/springer hon gärna iväg istället för att komma som jag ber henne om. Även vid blöjbyte krånglar hon o när man bär henne så försöker hon åla sig ur greppet o kastar sig bakåt om hon inte vill. Evelin brukar även hon vara delaktig i blomförstörandet o annat bus.

Evelins grovmotoriska utveckling har verkligen tagit ett skutt framåt sedan hon började gå i december. Nu går hon obehindrat inne o småspringer tom :) Även ute tar hon sig fram bra gåendes men tappar dock balansen o blir lite klumpigare av den ojämna marken, ytterkläderna o kängorna.


Tjejerna har sedan vi gjorde om sängarna sovit mycket bättre :)
De somnar själva inne i rummet men ibland så ligger de båda två i Evelins säng efter ett tag ;)
De brukar somna runt 19.30-20 o vaknar numera runt 7-tiden. På natten har de ofta något uppvak för blöjbyte o mat.

Eftersom dagarna börjar tidigare så brukar vi nu hinna med en fruktstund på fm mellan vällingen o lunchen vid 11.30. 
Efter lunch sover de ca 2-2,5timmar i vagnen i garaget o på em får de mellis vilket ofta blir macka o frukt.
Kvällsmat runt 18.30 o sedan välling precis innan sänggående.


Evelin o Denise får allt mer nytta av varandra o är för det allra mesta väldigt omtänksamma o måna om varandra. Ber jag dem hämta en sak till den andra så brukar de göra det o trots att jag inte säger något kommer de ofta o ger något till den som är utan. När Denise smyghämtar nappar i sängen på dagtid så tar hon ofta två o ger den andra till Evelin. Evelin delar gärna med sig av sin frukt/mat till Denise om Denise mat tar slut först. Här om dagen när barnen åt rån så gick Evelins rån i två bitar o direkt när Evelin såg att hon hade två rån gav hon ett till Denise trots att Denise hade lite kvar på sitt.

Barnen är förvånansvärt bra på att samsas om mig o om ett av barnen sitter på mitt ena ben visar hon att det finns plats för det andra barnet på andra benet :)
Likaså när de sitter i matstolar, både hemma o borta, så klappar de på stolen jämter o säger "dä" för att systern ska sitta i andra stolen.

Något jag börjat med är att be dem gå o ta den andra i handen o komma tillbaka till mig. Det brukar gå mkt bättre än att jag ropar o väntar eller själv försöker hämta dem. Jag här även lärt drm att de kan hålla varandra i händerna o dansa :) dock kanske det inte alltid blir så mkt till dans men roligt har de o händerna håller de :)
Kommentarer
Postat av: hillevi

Mormors gullungar!
Vad kul att få följa deras utveckling, två olika individer, lika härliga!

2014-02-24 @ 17:31:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0